Nacházíte se: Titulní stránka » Potraviny a dieta » Kuchařky nízkobílkovinné diety

KUCHAŘKY NÍZKOBÍLKOVINNÉ DIETY

V České republice vyšly dvě kuchařky nízkobílkovinné diety.

První z nich je kniha Jany Komárkové a Hany Náglové ‘Vaříme zdravě a chutně pro fenylketonuriky’, která vyšla v roce 1996, ale ta je již v dnešní době rozebraná a nedostupná.

Druhá z nich je kniha ‘Vaříme zdravě a chutně pro fenylketonuriky II’, kterou zpracovaly lékařka a nutriční terapeutka FNKV Praha MUDr. Ludmila Hejcmanová a paní Jana Komárková a která je modernizací a rozšířením předchozí kuchařky. Tato kniha vyšla v roce 2004, je dostupná a zdarma ji obdrží každý rodič dítěte s PKU nebo jinou DMP prostřednictvím lékařů metabolických center.

Vaříme zdravě a chutně pro fenylketonuriky II

Co tato kniha obsahuje?

I. Teoretický úvod

1) Výživa v dětství pohledem odborníka na výživu.
2) Proč se dítě narodí s fenylketonurií?
3) Jak funguje látková přeměna člověka s fenylketonurií a jak je možné fenylketonurii léčit?
4) Sestavení správného jídelníčku krok za krokem, potravinová pyramida při fenylketonurii.
5) PKU dieta při sportu, v těhotenství, v dospělosti.
6) Nemoc a PKU dieta.
7) Máte příliš vysokou či příliš nízkou hladinu fenylalaninu v krvi? Jak správně situaci zhodnotit a jak postupovat?

II. Recepturní část včetně postupových receptů

1) Polévky
2) Omáčky
3) Přílohy
4) Zeleninová jídla
5) Hlavní sladká jídla
6) Zeleninové saláty
7) Moučníky
8) Ostatní
9) Kojenecké recepty

III. Tabulková část

1) Přepočet obsahu fenylalaninu z bílkovin v potravinách, včetně návodu k jeho používání.
2) Základní potravinové tabulky + nové analýzy u výrobků
3) Tabulky hotových jídel z nové recepturní části
4) Zaměňovací tabulky hotových jídel, včetně návodu k jejich používání